"47 Ronin": Ο Κιάνου Ριβς είναι super star! (ψάχνοντας ένα λόγο να γράψουμε για αυτόν!)


Μετά το θρυλικό και εμβληματικό για το scifi  σινεμά, «Μάτριξ» ο Κιάνου Ριβς επιστρέφει στα μπλοκμπάστερ πρωταγωνιστώντας στην αναβίωση ενός ιαπωνικού θρύλου, με την επική περιπέτεια δράσης και φαντασίας “47 Ronin”.


από τη Βάλια Μπουγιουκλή

Η ιστορία μας μεταφέρει στον 18ο αιώνα όπου η αληθινή ομάδα άρτια εκπαιδευμένων Σαμουράι Ρόνιν , παίρνει εκδίκηση για τη δολοφονία του αρχηγού τους. Η κινηματογραφική μεταφορά της larger than life αυτής ιστορίας έχει αποτυπωθεί πέντε ακόμη φορές στο κινηματογραφικό πανί από Ιάπωνες δημιουργούς , το 1928, το 1941, το 1958, το 1962 και το 1994 με τις αντίστοιχες ιαπωνικής παραγωγής ταινίες που ξεδίπλωναν τον μύθο των ηρωικών πιστών Σαμουράι που εκδικήθηκαν τον ύπουλο και άδικο θάνατο του Δάσκαλού τους. Αν και το ίδιο το πρωτότυπο υλικό του γιαπωνέζικου μύθου  έχει  μία αληθινή , απίστευτη βάση με τους 47 υπαρκτούς ηρωικούς Σαμουράι , η χολιγουντιανή εκδοχή έχει προσθέσει μεταφυσικά στοιχεία με στυλιζαρισμένες σκηνές δράσης και αισθητική που παραπέμπει στον «Μονομάχο» δοσμένο και περιτυλιγμένο από τη δράση και τους κώδικες τιμής των Σαμουράι. Με απίστευτα λεπτομερή δουλειά στην αναπαράσταση του θρύλου , η ταινία πήρε το «πράσινο φως» για τη  έναρξη των γυρισμάτων με μπάτζετ 170 εκατομμύρια δολάρια και προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο πιστή μεταφορά μίας τόσο εντυπωσιακής ιστορίας, οι πρωταγωνιστές γύρισαν αρχικά τις σκηνές τους μιλώντας τη γλώσσα των παραδοσιακών Σαμουράι, κι αφού το εμπέδωσαν, ξαναγύρισαν τις σκηνές τους στα αγγλικά.

Η ταινία με τις λεπτομερείς, άρτια χορογραφημένες μάχες με επίδειξη πολεμικών τεχνών και εντυπωσιακά κοστούμια και σκηνικά , απαιτεί ένα εξονυχιστικό post- production που την καθήλωσε στο δωμάτιο του μοντάζ αναβάλλοντας την πρεμιέρα της από τις 21 Νοεμβρίου του 2012, στις 8 Φεβρουαρίου του 2013.
Στο μεταξύ ο σούπερ σταρ πρωταγωνιστής Κιάνου Ριβς, δεν κάθισε με σταυρωμένα χέρια. Εχοντας ασπαστεί τον Βουδισμό για πάνω από δύο δεκαετίες και έχοντας εντρυφήσει στη φιλοσοφία των πολεμικών τεχνών από την εποχή του «Μάτριξ», αφού έδωσε τα φώτα του στα γυρίσματα του “Ronin 47”,  πέρασε όχι μόνο μπροστά αλλά και πίσω από τις κάμερες, σκηνοθετώντας και πρωταγωνιστώντας παράλληλα με το «Ρόνιν»,στην φιλοσοφημένη περιπέτεια “ Man of Tai Chi” που ήδη βρίσκεται στο στάδιο παραγωγής και αναμένεται να προβληθεί το 2013, λίγους μήνες μετά την έξοδο στις αίθουσες του “Ronin 47”.

Δίνοντας όπως πάντα μέσα από τη δουλειά του, την απάντηση στους επικριτές και αμφισβητίες του, ο Κιάνου Ριβς, στα 47 του χρόνια που δεν φαίνονται να έχουν περάσει από πάνω του, μοιράζεται με το πιστό κοινό του των φανατικών θαυμαστών, τις γνώσεις που απέκτησε από  την ξέφρενη ζωή του μπροστά και πίσω από τις κάμερες, σε ταινίες που εκτός από δράση και εκπληκτικά εφέ, έχουν κάτι να πουν. Τρανό παράδειγμα η συμμετοχή του σε παράλληλο τμήμα της φετινής Μπερλινάλε με το ντοκιμαντέρ  “Side by Side” στο οποίο ο ίδιος έκανε την παραγωγή και την σκηνοθεσία, εξερευνώντας την εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας στον κινηματογράφο, χάριν του οποίου απέσπασε συνεντεύξεις των εμβληματικών, σύγχρονων, πρωτοπόρων δημιουργών : Τζορτζ Λούκας, Τζέιμς Κάμερον, Μάρτιν Σκορσέζε, Λαρς Φον Τρίερ και Ντέιβιντ Λιντς.

Αναμένοντας το “47 Ronin” και το προσωπικό του στοίχημα “Man of Tai Chi” , το μόνο που έχουμε να πούμε κόντρα σε εμπαθείς κριτικές και ανάμικτες προβλέψεις , είναι “In Keanu We Trust” !.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More