Το παρασκήνιο της παρουσίασης του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

Το σκηνικό, πλησιάζοντας στην Αθηναΐδα, θύμιζε έντονα κόμμα κυβερνητικό ή έστω στα πρόθυρα. Από τον ίδιο χώρο είχε μιλήσει και ο Γιώργος Παπανδρέου το 2009, όταν το ΠΑΣΟΚ ετοιμαζόταν να αναλάβει την εξουσία.Αστυνομικοί είχαν κλείσει τους δρόμους γύρω, τηλεοπτικά λινκ είχαν ζώσει το τετράγωνο, κόσμος ρωτούσε πώς να φτάσει μέχρι εκεί. Η αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη: Από απλά στελέχη – «ψημένα» σε κομματικές οργανώσεις – αλλά και τηλεοπτικές «ντίβες». Από δυσαρεστημένους ΠΑΣΟΚους αλλά και αριβίστες που έσπευσαν «τώρα που γυρίζει». «Μεγάλο πράγμα το ρεύμα ρε παιδί μου» σχολίαζε έκπληκτη μια από τις αθόρυβες αλλά αποτελεσματικές φιγούρες του ΣΥΡΙΖΑ. «Νομίζεις ότι έχουμε καμιά ψευδαίσθηση ότι ξαφνικά το 16% έγινε Αριστερό;» πρόσθετε παλιά καραβάνα του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.

Μύριζε έντονα άρωμα εξουσίας. Αλλά και μια χαριτωμένη ανοργανωσιά ανάμεικτη με αδέξιους χειρισμούς από τους υπεύθυνους. Η αίθουσα είχε χωριστεί – κάπως άκομψα – στα δύο. Πίσω τα κομματικά στελέχη. Μπροστά βουλευτές και προβεβλημένοι και εκπρόσωποι των ΜΜΕ. Στη μέση δύο κάμερες. Ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έπιασαν τις καρέκλες από νωρίς. Αποτέλεσμα; Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Κουράκης έμεινε όρθιος. Το ίδιο και προβεβλημένα στελέχη όπως η νεαρή Ρένα Δούρου. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου που έφτασε αργά, είχε το... θράσος να ψάξει για καρέκλα αλλά εις μάτην. Δεκάδες τηλεοπτικών συνεργείων, φωτορεπόρτερς και δημοσιογράφοι εγχωρίων και εκτός Ελλάδος είχαν κατακλύσει την αίθουσα. Η ώρα περνούσε.

Η παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είχε προγραμματιστεί για τις 12. Οι υπεύθυνοι προσπαθούσαν να βάλουν σε μια τάξη τους όρθιους για να βλέπουν οι από πίσω και φυσικά να έχουν ανοικτό οπτικό πεδίο οι τηλεοπτικές κάμερες. Σαράντα λεπτά αργότερα, στις 12.40 ακριβώς έκανε την εμφάνιση του ο Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: Δραγασάκη, Δρίτσα, Σακοράφα, Λαφαζάνη κλπ. Έγινε δεκτός με εκδηλώσεις σχεδόν λατρείας. Μαύρο σακάκι, λευκό πουκάμισο, χωρίς γραβάτα, μπήκε χαιρέτησε όσους μπόρεσε και κάθησε στο κεντρικό τραπέζι.

Όταν ανακοινώθηκαν οι παρουσίες εκπροσώπων από Κούβα, Παρίσι και Λατινική Αμερική, το ακροατήριο τους αποθέωσε. Ο Τσίπρας ξεκίνησε να μιλάει. Το κοινό, πειθαρχημένο χειροκροτούσε κατά διαστήματα, ή φώναζε μονότονα ένα σύνθημα: «Ήρθε η ώρα της Αριστεράς!». Όταν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα διαχειριστεί της συχνότητες των καναλιών, έγινε σεισμός από χειροκροτήματα. Εξίσου θερμοί ήταν και με τις εξαγγελίες Σακοράφα ότι θα καταργηθούν τα ΜΑΤ και θα αποσυρθούν τα επικίνδυνα χημικά από την ΕΛΑΣ. Ευφορία διάχυτη, αλλά και προβληματισμός.

Όσοι έχουν συνειδητοποιήσει τι μπορεί να κληθεί να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον κυβερνήσει, μοιάζουν να γέρασαν απότομα. «Δεν είμαστε έτοιμοι» ομολογούν.«Φοβάμαι ότι θα σκάσει στα χέρια μας η χρεοκοπία» προσθέτουν οι πιο απαισιόδοξοι παραπέμποντας στις εξελίξεις στην Ισπανία και εκτιμώντας ότι επέρχεται συνολική κατάρρευση της Ευρωζώνης. Άλλοι κριτικάρουν κάποιες υπερβολές στις τοποθετήσεις του κόμματος. «Το θα πάρουμε τους φαντάρους από το Αφγανιστάν είναι φούσκα. Έχει και όρια ο λαϊκισμός. Δεκαεννιά άνθρωποι είναι εκεί κάτω όλοι κι όλοι» έλεγε ένας εξ αυτών. Η ανελέητη κριτική, άλλωστε, είναι βασικό χαρακτηριστικό του χώρου της Αριστεράς.

«Έχουμε στελέχη που έχουν διοικήσει εταιρείες. Ξέρουν τι θα πει να κόβεις επιταγή. Δεν είναι άκαπνοι! Επίσης, η ηθική είναι δεδομένη στις κομματικές οργανώσεις, δεν πρόκειται να γίνουν ρεμούλες, θα το δεις. Η φοροδιαφυγή επίσης θα μειωθεί» αντέτεινε ένας αθεράπευτα αισιόδοξος κομματικός. Όσο μιλούσε η Σοφία Σακοράφα, ο Νίκος Βούτσης πάσαρε ένα χαρτάκι στον Αλέξη Τσίπρα. Τον ενημέρωνε προφανώς για την δήλωση που έκανε η Αλέκα Παπαρήγα σχολιάζοντας την ομιλία του, χωρίς να περιμένει να ολοκληρωθούν όλα τα σημεία προγραμματικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος δεν ήταν εκεί. «Δεν έχει έρθει» με διαβεβαίωσε συνεργάτης του Τσίπρα εξηγώντας: «Και τον Φωτόπουλο και τον Μπαλασόπουλο, τους κράτησε εκτός ο Σπύρος Παπασπύρος για να παλέψουν για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ». Όσο για τον Λαλιώτη; «Έχει τηλεφωνήσει σε αρκετούς από εμάς με τους οποίους συνδεόταν από παλιά, μας έχει συγχαρεί για την πορεία μας, κάνει παρατηρήσεις, αλλά μέχρι εκεί» υποστηρίζει.

Το συμπέρασμα έμπειρου στελέχους της Αριστεράς, ήταν πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν μείγμα ρεαλισμού και προεκλογικών δεσμεύσεων. «Το κομβικό σημείο ήταν η φράση «οδικός χάρτης» που σημαίνει ότι θα κάνουμε ότι λέμε αλλά βήμα-βήμα, με ρεαλισμό και με στόχους» υποστήριζε.

Η σεμνή τελετή έλαβε τέλος περίπου 3 ώρες αργότερα και αφού αρκετά απλά στελέχη είχαν κάνει δηλώσεις σε διεθνή ΜΜΕ για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ...


πηγή: iefimerida

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More