God Save The Queen: Το αδαμάντινο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ εκστασίασε τους Βρετανούς!


Βρετανική φρενιτιδα, υστερία ή Εθνική υπερηφάνεια; Τι είναι αυτο που κάνει τους βρετανους να ξεχύνονται στους δρόμους, να αψηφουν κρύο, βροχή και ταλαιπωρία μονο και μονο για να ρίξουν μια κλεφτη ματια στη Βασίλισσα τους;

από την Τζο Αν Χείλαρη

Ο εορτασμός του Αδαμαντινου Ιωβηλαιου της Βασίλισσας Ελισσαβετ είναι ένα μεγάλο πανηγύρι. Ένα πανάκριβο και υπέρλαμπρο πανηγύρι που κόστισε πάνω απο 10 εκατομμύρια λίρες. 

Είναι η δεύτερη φορα στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας που γιορτάζεται η παραμονή ενός βασιλια στον θρόνο για 60 συναπτα έτη. Η βασίλισσα Βικτωρια ήταν η πρώτη και η Ελισαβετ  η δευτερη. Γυναικοκρατεια και σε αυτη την περίπτωση....

Σε αναμονή των Ολυμπιακών αγώνων ο εορτασμός του Ιωβηλαιου είναι μια πρόβα τζενεραλε για την οργάνωση και τα μέτρα ασφαλείας των Βρετανών. Ωστόσο αυτο πουνεντυπωσιαζει είναι το γεγονός ότι οι ίδιοι οι Βρετανοί δείχνουν μεγαλύτερη αδημονία για εκδηλώσεις όπως το Ιωβηλαιο ή τον γάμο του πρίγκιπα Γουιλιαμ και της Κέιτ παρα για το παγκόσμιο αθλητικό γεγονός των Ολυμπιακών.



Πολλοι λένε ότι τα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς αγώνες παραμένουν απουλητα αλλα τα εισιτήρια για να στριμωχθουν στις γέφυρες απο όπου θα περάσει η Βασιλική παραδοσιακή κουστωδια μέσω του Ταμεση, βγαλανε φτερά σε λίγες ωρες και εξαφανίστηκαν.

Το να πει κάποιος ότι ακροβατούν στα όρια του κιτς είναι ευφημισμός. Το έχουν ξεπεράσει προ πολλού. Είναι σαν να περιμένουν, σαν να ζουν γιαυτες τις εκδηλώσεις θαυμασμού και οργανώνουν όλη τους τη μέρα απο πολυ καιρο πριν.

Αντίσκηνα, σκηνές, σλιπιγκ μπαγκ, ομπρέλες, καλάθια πίκ νικ με πεομηθειες έχουν επιστρατευτεί για να πιάσουν απο νωρίς το βράδυ της προηγούμενης μέρας την καλύτερη θέση. Οι Βρετανοί ντυμένοι απο την κορφή μέχρι τα νύχια με ο,τι πιο περιεργο μπορει κανεις να φανταστεί που φέρει πάνω την σημαία της Αγγλίας. Γυαλιά, στεκες, κασκόλ, φορέματα, κοστούμια με τα εθνικα χρωματα είναι το προαπαιτούμενο ενδυμα για την ειδική αυτη περίσταση.



Video wall, ορχήστρες που θα παίζουν στην ταράτσα του Παλατιού του Μπακιγχαμ, παρελάσεις με άλογα έχουν όλα προγραμματιστεί στην εντέλεια. Όχι μάταια. Τίποτα δεν γίνεται απλα για να γίνει. Υπολογίζουν ότι για το Σαββατοκύριακο οι αφίξεις τουριστών θα ξεπεράσουν τα δυο εκατομμύρια κόσμου. Ξεχωριστά υπολογίζονται τα έσοδα πωλησεων απο τα αναμνηστικά του Ιωβηλαιου και τα δικαιώματα της βασίλισσας στα προϊόντα που φέρει την υπογραφή και την εικόνα της.
God save the Queen, God save the revenues as well. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More