CLOUD ATLAS: 6 ιστορίες, 3 σκηνοθέτες κι ένας γαλαξίας αστέρων που θα καθηλώσει!



Εξι ιστορίες που ξεδιπλώνονται σε διαφορετικό χώρο και χρόνο και ταυτόχρονα περιπλέκονται μεταξύ τους. Τρεις οραματιστές σκηνοθέτες, ο Τομ Τίκβερ του «Τρέξε Λόλα Τρέξε» και τα αδέρφια Γουατσόφκσι του θρυλικού «Μάτριξ» . Ένα πολυπληθές καστ που απαρτίζεται από τα τρανταχτά ονόματα των Τομ Χανκς, Χάλι Μπέρι, Χιου Γκραντ, Σούζαν Σαράντον, Τζιμ Μπρόουντμπεντ , Χιούγκο Γουίβινγκ. 

από τη Βάλια Μπουγιουκλή

Μία ταινία- έκπληξη από το ομώνυμο βραβευμένο μπεστ – σέλερ του Ντέιβιντ Μίτσελ που αναμένεται να αποτελέσει κινηματογραφικό γεγονός με την έξοδό της στις αίθουσες τον Δεκέμβριο του 2012.
Από τα βιβλία που απαιτούν ιδιαίτερη δεξιοτεχνία ώστε να καταστεί δυνατή η μεταφορά τους  στη μεγάλη οθόνη, το υπερφιλόδοξο “Cloud Atlas” είναι μία επική ιστορία για την ανθρωπότητα και για το πώς οι πράξεις μας και οι συνέπειές τους καθορίζουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Η ιστορία ξεκινάει το 19ο αιώνα από τα νησιά του Ειρηνικού, διασχίζει παρελθόν , παρόν και μέλλον και κάνει το γύρο του κόσμου για να καταλήξει στη Χαβάη και σε μια φουτουριστική κοινωνία που έχει επιβιώσει μετά την Αποκάλυψη. Οι σταρ – πρωταγωνιστές υποδύονται πολλαπλούς ρόλους σε μια αλληλουχία διακεκομμένων ιστοριών που πραγματεύονται το «Σύννεφο» , τον ατέρμονα μεταβαλλόμενο χαρακτήρα του «Ατλαντος» , της σταθερής ανθρώπινης φύσης. Μάλιστα θα τους δούμε όχι μόνο σε διαφορετικό χωροχρόνο αλλά και σε διαφορετικές φυλές και φύλα.
Η σεναριακή προσαρμογή του βιβλίου ανήκει στους σκηνοθέτες αλλά η ιδέα της κινηματογραφικής μεταφοράς του “Cloud Atlas” προέκυψε από τη Νάταλι Πόρτμαν η οποία κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του “V For Vendetta” το 2005 στο οποίο είχαν γράψει το σενάριο οι Γουατσόφσκι, έδωσε το βιβλίο στο ιδιόρρυθμο δίδυμο των δημιουργών του «Μάτριξ». Τα επόμενα δύο χρόνια οι Γουατσόφσκι μαζί με το φίλο τους Τομ Τίκβερ , επιδόθηκαν στη συγγραφή του σεναρίου και στην αναζήτηση επενδυτών για την δημιουργία της ταινίας. Δυστυχώς η αγαπημένη μας Νάταλι Πόρτμαν για την οποία είχε κρατηθεί φυσικά πρωταγωνιστικός ρόλος, αναγκάστηκε να αποχωρήσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από τα γυρίσματα που ξεκίνησαν το 2010, λόγω της εγκυμοσύνης της.
Η ταινία είναι γερμανο-αμερικανική συμπαραγωγή καθώς τα κονδύλια ήταν δύσκολο να συγκεντρωθούν ελέω κρίσης αλλά και εξαιτίας της τόλμης ενός τόσο πολύπλοκου κινηματογραφικού εγχειρήματος. Με τελικό μπάτζετ 100 εκατομμύρια δολάρια τα περισσότερα εκ των οποίων τα «έχωσαν» Γερμανοί , το “Cloud Atlas” χαρακτηρίζεται από τον γερμανικό τύπο ως «η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας γερμανικού μπλοκμπάστερ». Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε Σκωτία και Ισπανία καθώς και στα θρυλικά γερμανικά στούντιο Babelsberg όπου γυρίστηκαν τα κλασικά “Metropolis” του Φριτζ Λανγκ και ο “Γαλάζιος Αγγελος” του Τζόζεφ Φον Στέρνμπεργκ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More