Η τελευταία παράσταση του Βασίλη Τσιβιλίκα

«Η ζωή ποδήλατο»… Αυτός ήταν ο τίτλος του θεατρικού όπου πρωταγωνιστούσε ο Βασίλης Τσιβιλίκας. Και χθες έδωσε την τελευταία του παράσταση. Ο τίτλος συμβολικός,
αλληγορικός, θα μπορούσε να περιγράφει και τη δική του ζωή. Ακούραστος εργάτης του θεάτρου, το οποίο και υπηρέτησε για 47 χρόνια.
 Ψηλός και πολύ λεπτός. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου του έντονα. Δεν περίμενες, όμως, πως η φωνή του θα έχει ένα τέτοιο μοναδικό ιδιόχρωμα. Στην πρώτη του συμμετοχή στον κινηματογράφο είχε καταφέρει να κλέψει τις εντυπώσεις και να μετατρέψει την απλή συμμετοχή του σε high light της ταινίας… Και όταν μάλιστα σε αυτή πρωταγωνιστεί η Ρένα Βλαχοπούλου. Στην   «Η θεία μου η χίπισσα» ο Βασίλης Τσιβιλίκας κέρδισε την εκτίμηση των συναδέλφων του, ως ένα πολύ μεγάλο ταλέντο, αλλά και την αγάπη του κοινού. Και κάθε τόσο, αυτοί οι «όρκους αγάπης» ανανεωνόταν.

Καταγόταν από εύπορη οικογένεια της Θεσσαλονίκης.  Γεννήθηκε το 1942 και ο πατέρας του κατάφερε να του εξασφαλίσει τις σπουδές του στην αγγλική φιλολογία. Όλοι οι καθηγητές του στο Κολλέγιο όμως τον παρότρυναν να γίνει ηθοποιός. Το ταλέντο του ξεχώριζε από τότε, στις σχολικές παραστάσεις.
Ακολουθεί η μετακόμιση στην Αθήνα, η Σχολή Υποκριτικής του Πέλλου Κατσέλη και το 1965 κάνει την πρώτη του θεατρική πρεμιέρα στη Νέα Ιωνία. Δύο χρόνια αργότερα, είναι ο Κάρολος Κουν που τον παίρνει από το χέρι και τον πηγαίνει στο Θέατρο Τέχνης. Επιθεωρήσεις και πρόζα… Ο Τσιβιλίκας φτιάχνει «όνομα».


Είναι κατά κύριο λόγο ηθοποιός του θεάτρου. «Ήταν η άποψή μου, η επιλογή μου», συνήθιζε να λέει. Παντρεύτηκε την Αλίκη και είναι από τους λίγους ηθοποιούς που δεν χώρισε ποτέ. Μαζί της απέκτησε δύο παιδιά.
Ο Βασίλης Τσιβιλίκας έχασε τη μάχη για τη ζωή σε ηλικία 70 ετών, τα ξημερώματα της Τετάρτης. Είχε έντονους πόνους στο θώρακα και «έχασε τη μάχη» κατά τη μεταφορά στο νοσοκομείο. Οι νοσηλευτές του ΕΚΑΒ και αργότερα οι γιατροί προσπάθησαν να τον επαναφέρουν αλλά αυτό δεν στάθηκε δυνατό.
Αν το όνειρο κάθε ηθοποιού είναι να πεθάνει στο σανίδι, τότε ο Βασίλης Τσιβιλίκας κατάφερε να το πραγματοποιήσει και αυτό.

 

Κινηματογράφος
Η θεία μου η χίπισσα (1970) [Τζόνι]

Ζητείται επειγόντως γαμπρός (1971) [πλανόδιος μουσικός]
Ο κατεργάρης (1971) [Μιχάλης Ψαρέλλης]
Η Ρένα είναι «οφ-σάιντ» (1972) [μάνατζερ Χούλιο]
Ο μάγκας με το τρίκυκλο (1972) [Τώνης]
Ο κύριος σταθμάρχης (1972) [Στάθης Παπούλιας]

Τηλεόραση

1000 χρόνια πριν (1977)
Ατσίδες (1976)
Το θέατρο της Δευτέρας (1970)
Αξιωματικός υπηρεσίας (1972) [αστυνομικός]
Βίβα Κατερίνα (1973)
Εν τόύτω Νίκα (1973) [ταβερνιάρης]
Βράδυα επιθεώρησης (1984)
Χάι Ροκ (έκτακτη εμφάνιση, 1992)
ΜπέϊμπιΣτάϊλ (2001)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More