Το αγωνιώδες διάγγελμα Παπαδήμου προς τον ελληνικό λαό. (video)

Διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό απηύθυνε ο πρωθυπουργός, εν μέσω πολιτικού αναβρασμού στο εσωτερικό των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του.

"Είμαστε σε απόσταση αναπνοής από το σημείο μηδέν. Το ελληνικό Κοινοβούλιο καλείται αύριο να αναλάβει μια ιστορική ευθύνη. Καλείται να εξετάσει και να εγκρίνει το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας κατά τα επόμενα χρόνια", δήλωσε ο Λ. Παπαδήμος.
"Σε τροχιά ανάπτυξης πιθανόν και από το δεύτερο εξάμηνο του 2013"
"Το οικονομικό πρόγραμμα και η σύμβαση που θα το συνοδεύσει εξασφαλίζουν την χρηματοδότησή μας με 130 δισ. ευρώ και μας δίνει τη δυνατότητα να μειώσουμε το χρέος μας κατά 100 δισ. ευρώ", πρόσθεσε.
Όπως είπε, η χώρα με την εφαρμογή του "Μνημονίου 2" η χώρα θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, πιθανότατα από το δεύτερο εξάμηνο του 2013, καθώς με τη μείωση του χρέους θα απελευθερωθούν πολύτιμοι πόροι για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία, θα δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας, σταθερότητας και εμπιστοσύνης.
Με την εγγύηση των δύο μεγάλων κομμάτων
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη, ότι η συμφωνία, που επετεύχθη μετά από πολυήμερες, εντατικές και σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, έχει τη στήριξη των δυο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας.
Το πρόγραμμα, όπως σημείωσε, περιλαμβάνει ρυθμίσεις, που έπρεπε να είχε υιοθετήσει η χώρα, νωρίτερα. "Αν τις είχαμε εφαρμόσει όταν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκότερες, δεν θα είχαμε φτάσει σε τόσο δεινή κρίση".
"Περιλαμβάνει όμως και ρυθμίσεις, που δεν θα υιοθετούσε καμία κυβέρνηση υπό ομαλές συνθήκες", σημείωσε.
Επιπλέον, όπως σημείωσε, η νέα δανειακή σύμβαση κατοχυρώνει το μέλλον της πατρίδας μας στο ευρώ και θέτει τις βάσεις για να ξεπεράσουμε τη σημερινή οικονομική κρίση, ενώ αποτυπώνει τις ακραίες συνθήκες ανάγκης στις οποίες εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα μας.
"Πλανώνται οικτρά όσοι προτιμούν τη χρεοκοπία"
Ο κ. Παπαδήμος, σημείωσε ακόμη, πως όσοι υποστηρίζουν πως είναι καλύτερη η χρεοκοπία από το νέο οικονομικό πρόγραμμα, ή δημαγωγούν επικίνδυνα ή πλανώνται οικτρά, καθώς μία άτακτη χρεοκοπία θα έριχνε την χώρα μας σε καθεστώς χάους και κοινωνικής έκρηξης.
Αφού επανέλαβε τις δυσμενείς συνέπειες μίας κρατικής πτώχευσης, ο πρωθυπουργός τόνισε, πως το πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί, με βάση την σύγκριση ανάμεσα στην κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες πολίτες και σε αυτό που θα ακολουθούσε, εάν η χώρα χρεοκοπούσε.
"Οι εξελίξεις αυτές θα οδηγούσαν, αργά ή γρήγορα, στην έξοδο από το ευρώ και από χώρα του πυρήνα της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα καταντούσε χώρα αδύναμη, στο περιθώριο της Ευρώπης", είπε χαρακτηριστικά.
"Πρέπει να αλλάξουμε"
Όπως τόνισε εν συνεχεία, η Ελλάδα οφείλει να εξυγιάνει την οικονομία της, δαπανώντας όχι περισσότερα από όσα παράγει.
"Για να διασώσουμε όσα κατακτήσαμε, πρέπει να αλλάξουμε όσα κάναμε λάθος, για να επιτύχουμε υψηλή ανάπτυξη", είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός τόνισε, πως ο αγώνας της πατρίδας είναι να υπερασπιστούμε τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ και στην Ευρώπη.
"Το πρόγραμμα και η σύμβαση που θα το συνοδεύει, είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να διασφαλίσουμε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, για να προστατεύσουμε τα εθνικά μας δικαιώματα", είπε.
Επιπλέον, τόνισε πως όλοι γνωρίζουν πως οι αντοχές των πολιτών έχουν αγγίξει τα όριά τους, καταβάλλοντας τα τελευταία δύο χρόνια μια υπερπροσπάθεια. "Οι προσπάθειες και οι θυσίες του ελληνικού λαού αποδίδουν και δικαιούνται το σεβασμό όλων", τόνισε.
"Ο αγώνας της γενιάς μας"
Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός τόνισε πως "θα ήταν η μεγαλύτερη ήττα τής μεταπολιτευτικής Ελλάδας αν από λιποψυχία ή ελλιπή αίσθηση ευθύνης, από βαριά αμέλεια ή από μοιραίο λάθος αυτή η χώρα κατέληγε κάποια στιγμή χρεοκοπημένη και έξω από το ευρώ. Αν, την ώρα που χώρες πολύ φτωχότερες από μας καταβάλλουν σκληρές προσπάθειες για να μπουν στη ζώνη του ευρώ, εμείς βαδίζαμε την πορεία εξόδου".
"Θα είναι μια τεράστια αδικία της ιστορίας, η χώρα από την οποία ξεκίνησε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, που τα τελευταία 65 χρόνια βίωσε έναν εμφύλιο και μια δικτατορία, αλλά πρόκοψε, έφτιαξε την ευημερία της, οικοδόμησε μια δημοκρατία, θεσμούς και αξίες, να φτάσει στην πτώχευση και να βρεθεί, από ένα ακόμα λάθος, σε εθνική απομόνωση και εθνική απόγνωση".
"Η προσαρμογή δεν τελειώνει σε έναν χρόνο"
"Δεν θα βγούμε από την κρίση χωρίς θυσίες. Είμαστε λαός περήφανος και φιλότιμος. Ξέρουμε από αγώνες. Και αυτός είναι σήμερα ο αγώνας της πατρίδας μας. Να έχουν τα παιδιά μας την ευρωπαϊκή Ελλάδα της σταθερότητας, της ευημερίας και της δημοκρατίας που κατακτήσαμε τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Πατριωτικό σήμερα δεν είναι να ρίξουμε τις ασπίδες, αλλά ενωμένοι να πάρουμε τις αναγκαίες δύσκολες αποφάσεις για τη σωτηρία της χώρας. Θα υπερασπιστούμε τη θέση μας στο ευρώ και στην Ευρώπη.
Η προσαρμογή της οικονομίας μας δεν τελειώνει σε ένα χρόνο. Για την ολοκλήρωση των αλλαγών θα χρειαστεί σκληρή προσπάθεια, συνέχεια και συνέπεια, δημιουργική συνεργασία και πνεύμα ενότητας των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και πίστη στην ανάγκη να αλλάξουμε τη χώρα μας.
Σε ό,τι με αφορά, ανέλαβα την ευθύνη και τον κίνδυνο να κάνω ό,τι μου αναλογεί για να φτάσουμε στην άκρη αυτής της διαδρομής. Και θα το κάνω", κατέληξε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More