Μαρίκα Μητσοτάκη: Γράφοντας τη σύγχρονη ιστορία από την κουζίνα της!

Μια γυναίκα αγωνίστρια της ζωής, μια παραδοσιακή Ελληνίδα μητέρα. μια σύζυγος αφοσιωμένη...
Η Μαρίκα Μητσοτάκη άφησε την τελευταία της πνοή στα 82 της, έπειτα από μια μεγάλη περίοδο "μάχης". Ήταν άλλωστε μαθημένη στα δύσκολα. Φτιαγμένη για να αντιμετωπίζει κάθε δυσκολία. Αν ζούσε στις ΗΠΑ, μάλλον οι παραγωγοί του Hollywood θα είχαν ήδη φροντίσει να κλείσουν τα "δικαιώματα" για να γυριστεί η ζωή της ταινία. 
Παιδί ακόμη, στα 9 της, έπρεπε να αντιμετωπίσει τη μοίρα της. Οι γιατροί είχαν διαγνώσει πολιομελύτιδα, μια από τις αρρώστιες της εποχής που άφηνε τους ανθρώπους με ανυπέρβλητα κινητικά προβλήματα. Ένας πολύ γνωστός καθηγητής Ιατρικής στην Αθήνα πληροφορεί την οικογένειά της... «αυτό το παιδί δεν θα περπατήσει ποτέ ξανά». Η Μαρίκα Μητσοτάκη είχε όμως άλλη γνώμη. Πάλεψε, έφτασε στη Νέα Υόρκη, και μάλιστα με παρέμβαση του ίδιου του Ρούσβελτ (είχε περάσει την ίδια αρρώστια) για να πάρει την πολυπόθητη βίζα και να ταξιδέψει στην Αμερική για να κάνει δυο πολύ κρίσιμες εγχειρήσεις προκειμένου να επανέλθει η σπονδυλική της στήλη στη θέση της. Η Μαρίκα τα κατάφερε! Κάποιες δεκαετίες αργότερα, η Μαρίκα Μητσοτάκη, συνάντησε τον καθηγητή γιατρό, που είχε κάνει την πρώτη γνωμάτευση, σε μια κοινωνική εκδήλωση... Εκείνος δεν θυμόταν, εκείνη του υπενθύμισε την ιστορία και τον συμβούλευσε να μην αποθαρρύνει τους ασθενείς τους, για να μην χάνουν την πίστη τους!

Ήταν μια καλλονή της εποχής με αστική καταγωγή... Γόνος οικογένειας με οικονομική επιφάνεια που της επέτρεψε να φοιτήσει στα καλύτερα σχολεία, να μάθει ξένες γλώσσες και να έχει όλα εκείνα τα εχέγγυα που απαιτούνταν να διαθέτει μια καλή νύφη.
Η γνωριμία με τον μετέπειτα σύζυγό της, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, έγινε λίγους μήνες αφότου επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη. Σε συνέντευξή της είχε μιλήσει για την... "πρώτη ματιά" ... 
«Τελείωσα το σχολείο και όταν άρχισαν οι διακοπές, πήρα μια μέρα μια φίλη μου και πήγαμε στη Βουλή, έτσι για να δούμε πώς ήταν. Στις πρώτες σειρές καθόταν ο Μητσοτάκης, ο οποίος μου τράβηξε αμέσως την προσοχή. Ο Κώστας τότε ήταν σχεδόν τριάντα ετών» ..
Δύο χρόνια αργότερα, μια συνάντηση μεταξύ των δύο υπήρξε η "μοιραία"... «Ένα βράδυ, έβαλα ένα ωραίο φουστάνι και πήγα στο χορό που είχε διοργανώσει ο Ερυθρός Σταυρός, προς τιμήν της Νταίζης Μαυράκη, η οποία είχε εκλεγεί τότε σταρ Ελλάς. Να’ τος λοιπόν μπροστά μου ο Κώστας. Εγώ στεκόμουν πίσω από τον πάγκο με τα ποτά, ως μέλος της Επιτροπής του χορού. Πλησιάζει λοιπόν εκείνος, ψηλός, ωραίος και μου λέει: «”Θέλω, παρακαλώ, ουίσκι με πάγο”. “Ένα ποτήρι;” ρωτάω εγώ. “Όχι”, απαντά εκείνος, “δύο ποτήρια! Ένα για μένα κι ένα για σας”…»

Η οικογένειά της είχε καταλάβει πως η Μαρίκα είναι ερωτευμένη και αποφασίζουν να τη στείλουν σε συγγενείς στις ΗΠΑ. Αλλά ο έρωτας κερδίζει! Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης την επισκέπτεται εκεί και τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων αρραβωνιάζονται! Παντρεύονται στις 6 Ιουνίου 1953 και αποκτούν μαζί τέσσερα παιδιά, ενώ η οικογένειά τους απέκτησε δεκατρία εγγόνια και πέντε δισέγγονα.



Η Μαρίκα Μητσοτάκη είναι πάντα δίπλα στον σύζυγό της. Συνεχή και δύσκολα ταξίδια με πλοίο στα Χανιά, την εκλογική περιφέρεια του συζύγου της, αγωνίες αλλά και ανατροφή των παιδιών. Ατέλειωτο κυνηγητό στα χρόνια της Χούντας μέχρι να φύγουν για το Παρίσι, η επιστροφή στην Ελλάδα... 
Δεν θα ήταν υπερβολικό να ισχυριστεί κανείς πως από το σαλόνι της Μαρίκας πέρασε η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Αν και το δυνατό της χαρτί, ο άσος στο μανίκι της, βρίσκεται ένα δωμάτιο παραπέρα... Στην κουζίνα!
Μια κουζίνα που αφόπλιζε από πολιτικούς αντιπάλους του συζύγου της μέχρι... αμερικανούς Προέδρους! Και αν νομίζει κανείς πως αυτό είναι υπερβολικό, ας ρωτήσει τον Πρόεδρο Μπους τον πρεσβύτερο.

Βέβαια, "τα ντολμαδάκια της Μαρίκας" δεν υπήρξαν ποτέ... Στην περίφημη συνάντηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τους αρχηγούς της Αριστεράς, Χαρίλαο Φλωράκη και Λεωνίδα Κύρκο, στο μακρινό 1990, δεν είχε σερβίρει ποτέ ντολμαδάκια, όπως υποστηρίζει η ίδια... «Ε, λοιπόν όχι δεν μαγείρεψα ντολμαδάκια. Μου φαίνεται ότι όσες φορές και να πω ότι δεν μαγείρεψα ντολμαδάκια, έχει περάσει τόσο πού στη συνείδηση του κόσμου, που δεν ξέρω αν με πιστεύουν. Ένα ξερό καφέ και ένα γλυκάκι έφαγε ο άνθρωπος! Όχι ότι δεν είχα να τον ταΐσω αλλά σώζανε τη χωρά και δεν προλαβαίνανε».

"Πολιτισμός της κουζίνας". Πίστευε στην αξία του φαγητού, ήταν εκείνη που είχε αναλάβει την κουζίνα του Μεγάρου Μαξίμου επί πρωθυπουργίας του συζύγου της. Μάγευε τους καλεσμένους με το μενού της. Ήξερε πως το φαγητό είναι μια απλή αλλά πολλή σημαντική απόλαυση! Αυτό ίσχυε και για τις οικογενειακές συνάξεις! Όλη η οικογένεια τρώει γύρω από το τραπέζι. Ενωμένη. 
Το ξημερώματα της Κυριακής η Μαρίκα Μητσοτάκη "έχασε" για πρώτη φορά... Από τις αρχές του 2011 ζούσε καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι, σε κέντρο αποκατάστασης. Ο σύζυγός της την επισκεπτόταν πολύ συχνά και πάντα διακριτικά. Όπως και η οικογένειά της. Άλλωστε αυτή αποτελούσε το σημείο αναφοράς για την οικογένεια. Η παραδοσιακή ελληνίδα μάνα. Με τα τάπερ για τα παιδιά της, με την μόνιμη αγωνία αν τρώνε... Βγαλμένη από μια άλλη εποχή. Κι όμως... Ως γυναίκα ήταν μοντέρνα, με ευρεία πνεύματος...
"Κάθε επιτυχημένος άνθρωπος έχει "πίσω" του μια δυναμική γυναίκα" λέει το κλισέ απόφθεγμα. Η Μαρίκα το ανέτρεψε και αυτό. Δεν ήταν πίσω από το σύζυγό της, αλλά δίπλα του! 


1 σχόλια:

Συγκινητική Ιστορία ειδικά αν αναλογιστούμε τη μέρα που πέθανε. :(

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More