Ο Βενιζέλος θέλει να τα αλλάξει όλα... (άλλος ένας!)

«Χρειαζόμαστε μια μεγάλη εθνική και κοινωνική συμφωνία για μια "Νέα Πολιτεία". Χρειαζόμαστε μια δημοκρατία της συναίνεσης, γιατί με οριακές πλειοψηφίες δεν πετυχαίνουμε τίποτα»... Αυτή η φράση περικλείει την ουσία των προτάσεων του
προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος προτείνει την ολική αναθεώρηση του Συντάγματος!



Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτείνει αλλαγές στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να εκλεγεί με τα 3/5 της Βουλής, τότε να εκλέγεται απευθείας από το εκλογικό σώμα. Επίσης, προτείνει ο Πρόεδρος να έχει νέου τύπου ρυθμιστικές αρμοδιότητες.
Τόνισε πως το κλειστό αρχηγικό μοντέλο των κυβερνήσεων σε μεγάλο βαθμό για την κρίση που βιώνουμε. Έτσι εισηγείται την κατάργηση της κάθετης οργάνωσης των υπουργείων (14 τον αριθμό) και περιορισμό του αριθμού των υφυπουργών, που δεν θα ξεπερνούν τους 10.
Τόνισε επίσης, ότι χρειάζεται ριζική αλλαγή της φυσιογνωμίας των κομμάτων και δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.
Επίσης, πρότεινε μείωση του ορίου ηλικίας του εκλέγεσθαι, κατάργηση του σταυρού προτίμησης και προσαρμογή των εκλογικών περιφερειών προς το διοικητικό σύστημα της χώρας, όπως και επανεξέταση του θεσμού των βουλευτών Επικρατείας.
Ακόμα πρότεινε ριζική αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, αλλαγές στις Εξεταστικές Επιτροπές, οι οποίες θα είναι ολιγομελείς και στις οποίες θα συμμετέχουν δικαστικοί και εμπειρογνώμονες. Επίσης να μην υπάρχει καμία ειδική παραγραφή και καμία ειδική μεταχείριση για τους υπουργούς. Ειδικότερα δε για τις περιπτώσεις ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος πρότεινε η ευθύνη να υπάρχει εσαεί.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος άσκησε και πάλι στενό pressing στον Σαμαρά για το debate, λέγοντας πως "εμφανίζεται εντυπωσιακά αλλαζονικός και δεν θέλει το διάλογο"!
Όπως και να έχει, την "επανίδρυση" του κράτους μας την έχει πλασάρει ο Καραμανλής, πριν από 8 χρόνια. Οι καλές προθέσεις, πλέον, δεν λένε τίποτε...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More