H "πρώτη κυρία" που είναι φαβορί για τον τίτλο "Μαρία Αντουανέτα"!


Η εξέγερση έχει ξεκινήσει. Η λαϊκή οργή ξεχειλίζει και εσύ αφιερώνεις στη γυναίκα σου το «Ρόδο της ερήμου» όπως την έχουν χαρακτηρίσει, τραγούδια ερωτικά και παραγγέλνεις κεριά και πολυελαίους αξίας
χιλιάδων ευρώ…

από την Τζο Αν Χείλαρη

«Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της ιστορίας ενός από τα πιο πολυσυζητημένα ζευγάρια της πολύπαθης Συρίας. Ο λόγος για τον Bashar al Assad και την πανέμορφη γυναίκα του Asma, η οποία αποτελεί την πέτρα του σκανδάλου για την προκλητική ζωή του Προέδρου της Συρίας που ζει μέσα στην πολυτέλεια, ενώ ο λαός κυριολεκτικά πεθαίνει στους δρόμους.

Η Asma, είναι μια νέα γυναίκα μοντέρνα, όμορφη, καλλιεργημένη ποθητή. Αναμφισβήτητα είναι μορφωμένη και μεγαλωμένη με δυτικά πρότυπα, αφού γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στη Μεγάλη Βρετανία από εύπορους Σύριους γονείς. Η μητέρα της ήταν διπλωμάτης και ο πατέρας της καρδιολόγος.

Γεννημένη το 1975, γνωρίζει και ερωτεύεται τον Bashar στο Λονδίνο και στη συνέχεια πηγαίνει στη Συρία για να παντρευτούνε το Δεκέμβριο του 2000. Έχει σπουδάσει πληροφορική στο Πανεπιστήμιο King’s College και Γαλλική Φιλολογία. Το ζεύγος Assad έχει τρία παιδιά.
Είναι εκλεπτυσμένη. Τα μαλλιά της κοντά, κυματιστά, μοντέρνα. Έχει μεγάλη αγάπη στη μόδα και στα ακριβά παπούτσια έτσι όπως «οφείλει» μια Πρώτη Κυρία. Η σιλουέτα της είναι προκλητικά σαγηνευτική και φροντίζει να την αναδεικνύει με τον καλύτερο και συνάμα σεμνότερο τρόπο που μπορεί.

Η ομορφιά και η χάρη της Asma είναι θέμα συζήτησης σε όλα τα διεθνή μέσα. Στα πρώτα χρόνια κατορθώνει να «ανεβάσει» κατά πολύ τις μετοχές του Σύριου Πρόεδρου καθώς του προσδίδει ένα σύγχρονο προφίλ που τόσο επιθυμούσε να έχει προς τη Δύση. Πολλοί βέβαια, θα θυμούνται τις γυμνές φωτογραφίες που προήλθαν από την ηλεκτρονική αλληλογραφία της Asma και είχαν σταλεί στον Bashar ενώ ο κόσμος σφαγιάζονταν στη Χομς.

Σε μια άλλη περίπτωση που αποτυπώθηκε και στον φακό, ο άνεμος «χαρίζει» στον κόσμο μια αντίστοιχη σκηνή με αυτή της Μονρόε με το κλασικό ανασήκωμα του φορέματος αλλά με πρωταγωνίστρια αυτή τη φορά την σικάτη Πρώτη Κυρία της Συρίας.

Ο Σύριος Πρόεδρος φοβάται για την ασφάλεια της οικογένειας του και η είδηση ότι φυγαδεύει τη γυναίκα του στο Λονδίνο εξαιτίας της αναταραχής στη χώρα που έχει προκαλέσει πολλούς χιλιάδες νεκρούς, αποδεικνύει ότι ο Bashar φοβάται ότι η αντίστροφη μέτρηση του τέλους έχει ήδη αρχίσει. Βέβαια η Asma διαμένει σε πολυτελές σπίτι και ενώ ο κόσμος καίγεται… το ζεύγος εξακολουθεί να «χαριεντίζεται» και να ζει στο δικό του μικρόκοσμο πολυτέλειας και ανυπολόγιστης σπατάλης.

Η Πρώτη Κυρία συνεχίζει να απολαμβάνει τη ζωή που έκανε πριν ξεσπάσει η επανάσταση, σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Παραγγέλνει κοσμήματα  από Γαλλικά κοσμηματοπωλεία, βάζα και κεριά αξίας 17.000 ευρώ, πανάκριβα παπούτσια στολισμένα με κρύσταλλα που κοστίζουν 4.500 ευρώ και σπάνιους πίνακες ζωγραφικής και έργα τέχνης ανυπολόγιστης αξίας. Η κρίση δεν την αγγίζει. Δεν θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει κάτι. Πληροφορίες λένε ότι ο Bashar έχει βγάλει στο εξωτερικό 40 δισεκατομμύρια λίρες.

Η κατάσταση στη χώρα είναι τραγική αφού μέσα σε ένα χρόνο σύμφωνα με το Συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 9.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.

Πολύ πρόσφατα, δύο γυναίκες διπλωματών ανέβασαν στο change.org μια αίτηση με την οποία ζητούν από την Asma al Assad να σταματήσει να είναι απαθής και να κάνει οτιδήποτε μπορεί για να σταματήσει την αιματοχυσία και να επαναφέρει την ειρήνη στη χώρα της. «Είναι καθήκον σας να εμποδίσετε τον εμφύλιο πόλεμο ως γυναίκα και ως μητέρα», γράφει η αίτηση, την οποία μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει 7.500 άνθρωποι. «Περιμένατε πολύ, δράστε τώρα!»
Ένα video που φτιάχτηκε ειδικά για να απευθύνουν μήνυμα στην Asma, λέει χαρακτηριστικά «Κάποιες γυναίκες ενδιαφέρονται για την εμφάνισή τους, ενώ άλλες ενδιαφέρονται για τους συνανθρώπους τους». «Δεν ενδιαφερόμαστε για την εικόνα σας, αλλά για τις πράξεις σας. Σταματήστε τον σύζυγό σας και τους οπαδούς του».


«Αl Assad» στα Αραβικά σημαίνει λιοντάρι και σε αυτή την περίπτωση δεν κρύβεται καμία γυναίκα πίσω από τον δυνατό άνδρα όπως λένε συνήθως. Γιατί να θέλει να την κρύψει; Την έχει πλάι του και καμαρώνει. Όπως φαίνεται όμως, κάθε χώρα έχει τη δική της «Μαρία Αντουανέτα» μια γυναίκα που θα μπορούσε να αλλάξει πολλά, να σταματήσει ίσως ακόμα και έναν πόλεμο, αλλά αυτή αρέσκεται μόνο στην προσωπική της προβολή και άνεση χωρίς να νοιάζεται για κάτι παραπάνω.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More