O Τζέιμς Κάμερον ταξίδεψε εκεί που δεν πηγαίνει άνθρωπος!


Ταξίδι στο κέντρο της Γης. Όταν η πραγματικότητα μπλέκεται με τη φαντασία το όνομα του Τζέιμς Κάμερον αποτελεί το εφαλτήριο για μια σπουδαία περιπέτεια. 
Τζέιμς Κάμερον. Ο δημιουργός των επιτυχιών που μας έχει συνηθίσει να σπάει το ένα ρεκόρ
μετά το άλλο, τουλάχιστον σε ότι αφορά στο κινηματογραφικό «box office». Ταινίες του, αποτελούν αναφορά για τις μεγαλύτερες εισπρακτικές κινηματογραφικές επιτυχίες: Άβαταρ, Τιτανικός, Εξολοθρευτής, Άλιεν είναι μερικά από τα «παιδιά» του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη.  Το καινούργιο του επίτευγμα ωστόσο, είναι τόσο σημαντικό που μπορεί να συγκριθεί ακόμα και με την προσσελήνωση του ανθρώπου στο φεγγάρι.

από την Τζο Αν Χείλαρη


Σαν να παρακολουθείς ταινία του με κομμένη την ανάσα, ο Κάμερον πραγματοποίησε κατάδυση με το μονοθέσιο υποβρύχιο «Deepsea Challenge» στη  γνωστή ως Τάφρος των Μαριανών που βρίσκεται 11.000 μέτρα....  κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό και αποτελεί το βαθύτερο σημείο των ωκεανών.

Το βάθος της είναι μεγαλύτερο από το ύψος του Έβερεστ !

Όταν ο Κάμερον ξανά ανέβηκε στην επιφάνεια με μια συγκεκριμένη διαδικασία που ονομάστηκε «κάθετη τορπίλη»  και διήρκεσε περίπου 70 λεπτά, χαρακτήρισε την επιχείρηση «επιτυχημένη» στο  Twitter. Πριν από την κατάδυση ο Καναδός σκηνοθέτης δήλωσε στο BBC ότι αυτή «είναι η εκπλήρωση ενός ονείρου». Χρειάστηκε δύο ώρες να φτάσει στον πυθμένα και πέρασε τρεις ώρες εξερεύνησης του βυθού, πριν ανέβει πάλι στην επιφάνεια

Η «Άβυσσος Challenger», το βαθύτερο σημείο στη Γη- από όσο τουλάχιστον γνωρίζουν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες- αποτελεί τμήμα της Τάφρου των Μαριανών, κοντά στη νήσο Γκουάμ του δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού. Δεν είναι απλά η βαθύτερη αλλά και η περισσότερο απροσπέλαστη γωνιά της Γης για τον άνθρωπο. Εχει δεχθεί μόνο μία επίσκεψη από τον Αμερικανό Ντον Ουόλς και τον Ελβετός Ζακ Πικάρ οι οποίοι έφτασαν στο βαθύτερο σημείο της Γης στις 23 Ιανουαρίου 1960.

Ο Κάμερον ετοιμαζόταν εδώ και χρόνια για την αποστολή του, σε συνεργασία με την ομάδα μηχανικών που σχεδίασε και κατασκεύασε για λογαριασμό του το "Deepsea Challenger", το οποίο ζυγίζει 11 τόνους και ξεπερνά σε μήκος τα 7 μέτρα. Ο μικροσκοπικός θάλαμος, όπου βρισκόταν κατά τη διάρκεια του «ταξιδιού του», είναι φτιαγμένος από χοντρό ατσάλι, ώστε να μπορεί να αντέξει τη φοβερή πίεση, σε τόσο μεγάλο βάθος.

Ένα παράτολμο εγχείρημα που δύσκολα θα έκανε ένας απλός άνθρωπος. Όμως ο Κάμερον είναι συνηθισμένος σε δύσκολες «αποστολές»  καθώς έχει ανάλογη εμπειρία. Έχει καταδυθεί με ρωσικά υποβρύχια στο ναυάγιο του Τιτανικού και για τις ανάγκες των γυρισμάτων των ντοκιμαντέρ «Φαντάσματα της Αβύσσου» και «Τα Άλιεν του βυθού».

«Μεγάλωσα με μια... σταθερή ροή επιστημονικής φαντασίας σε μία εποχή που οι άνθρωποι ζούσαν μια πραγματικότητα επιστημονικής φαντασίας. Οι άνθρωποι πήγαιναν στο φεγγάρι, ο Κουστό εξερευνούσε τους βυθούς. Και με αυτά μεγάλωσα, αυτά είχαν αξία στη διάρκεια της παιδικής μου ηλικίας» είπε ο σκηνοθέτης.


Ο Κάμερον σκοπεύει να μοιραστεί την εμπειρία του σε ένα νέο ντοκιμαντέρ, και επισημαίνει ότι θέλει να αποτελέσει την αφορμή για να συνεχιστεί η εξερεύνηση των ωκεανών.

Όχι χωρίς κέρδος φυσικά καθώς παράλληλες προετοιμασίες  για ανάλογα «ταξίδια στο Κέντρο της Γης» κάνουν και άλλοι πολυεκατομμυριούχοι όπως ο Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin και ο Έρικ Σμιντ της Google οι οποίοι χρηματοδοτούν την κατασκευή σκαφών για να επιχειρήσουν ανάλογες καταδύσεις.

Για μερικούς το υλικό των ονείρων είναι η φαντασία και η αγάπη για το άγνωστο όπως για τον Κάμερον και για άλλους όπως για την Αμερικανική  Εταιρεία Triton, είναι τα χρήματα καθώς στα άμεσα τους σχέδια είναι να μεταφέρουν στο σημείο κατάδυσης  τουρίστες, οι οποίοι θα πληρώνουν περίπου 250.000 δολάρια για ένα εισιτήριο. Τι λέτε; να κάνουμε κράτηση για μια θέση;

1 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More