Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου με τριήμερες εκδηλώσεις!


Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα.
Από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου είναι η
κοινοποίηση του Διεθνούς Μηνύματος, το οποίο μετά από πρόσκληση του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, γράφει μια θεατρική προσωπικότητα εγνωσμένης διεθνούς αξίας. Το πρώτο Διεθνές Μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου έγραψε ο Ζαν Κοκτώ το 1962.
Το μήνυμα διαβάζεται σε όλα τα θέατρα μπροστά σε χιλιάδες θεατές πριν από τις θεατρικές παραστάσεις, μεταφράζεται σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες  και μεταδίδεται από τα Μ.Μ.Ε σε όλον τον κόσμο.

από την Τζο Αν Χείλαρη

Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έχουν γράψει μεταξύ άλλων οι: Άρθουρ Μίλλερ, Λόρενς Ολίβιε, Ζαν Λουί Μπαρό, Πίτερ Μπρουκ, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιος Ιονέσκο, Λουκίνο Βισκόντι, Μάρτιν Έσλιν, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αριάν Μνουσκίν, Ρομπέρ Λεπάζ, Αουγκούστο Μποάλ, Τζούντι Ντεντς κ.ά.
Φέτος το Διεθνές Μήνυμα που θα εκπροσωπήσει την 50ή Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έγραψε ο διεθνούς φήμης ηθοποιός και σκηνοθέτης Τζον Μάλκοβιτς, ο οποίος θα διαβάσει το διεθνές μήνυμά του κατά τη διάρκεια της γιορτής που θα γίνει στις 22 Μαρτίου στην ΟΥΝΕΣΚΟ και είναι το ακόλουθο:

«Με τιμά που το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου στην ΟΥΝΕΣΚΟ μου ζήτησε να γράψω αυτό τον χαιρετισμό προς τιμήν της 50ής επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου. Θα απευθύνω τα σύντομα σχόλιά μου στους θεατρικούς μου συνεργάτες, ομότιμους και συντρόφους μου.
Εύχομαι το έργο σας να είναι συναρπαστικό και αυθεντικό. Να είναι βαθύ, συγκινητικό, στοχαστικό και μοναδικό. Να μας βοηθά να συλλογιστούμε το ερώτημα τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και μακάρι αυτός ο συλλογισμός να ευλογηθεί με συναίσθημα, ειλικρίνεια, αμεροληψία και χάρη. Εύχομαι να κατανικήσετε την κακοτυχία, τη λογοκρισία, τη φτώχια και τον μηδενισμό, γιατί πολλοί από εσάς θα αναγκαστείτε σίγουρα να το πράξετε. Ας είστε ευλογημένοι με ταλέντο και δριμύτητα για να μας διδάξετε για τους κτύπους της καρδιάς σε όλη τους την πολυπλοκότητα και για την ταπεινότητα και περιέργεια για να τους καταστήσετε έργο ζωής. Και μακάρι οι καλύτεροι από εσάς – γιατί θα είναι μόνο οι καλύτεροι από εσάς και ακόμη και τότε μόνο στις πιο σπάνιες και σύντομες στιγμές – να επιτύχετε στο να πλαισιώσετε το ερώτημα «πώς ζούμε;». Καλό ταξίδι»
 
Υπάρχουν ποικίλες εκδηλώσεις για τον εορτασμο της Παγκόσμιας μέρας Θεάτρου και επιλέξαμε μερικές από αυτές:

Συγκεκριμένα το θεάτρο Βρυσάκι στην Πλάκα θα είναι ανοιχτό για το κοινό από σήμερα στις 6μ.μ. με συζητήσεις, σόλο περφόρμανς και παραστάσεις, ενώ αύριο το πρόγραμμα εκδηλώσεών του -πάλι με συζήτηση και παραστάσεις- κορυφώνεται με πάρτι (περισσότερα: 2103210179, www.vryssaki.gr).
 
Επίσης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης διαθέτουν 50 διπλές δωρεάν προσκλήσεις για την αυριανή -και εξαιρετική- παράσταση του «Ντιμπούκ» του Μπρους Μάγιερς, το οποίο παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη και μουσική Σαββίνας Γιαννάτου, με τους Δημήτρη Παπανικολάου και Δέσποινα Κούρτη (κρατήσεις-πληροφορίες: 210 34 18 579, 11:00 - 14:00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Αναλυτικά:

1. Για την Τρίτη 27 Μαρτίου 2012, στις 21:00
Σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος 50 διπλές προσκλήσεις για το έργο "Ντιμπούκ" του Μπρους Μάγιερς, από το ομώνυμο έργο του Σαλόμ Άνσκι, σε μετάφραση Λουΐζας Μητσάκου, σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη και μουσική Σαββίνας Γιαννάτου, με τους Δημήτρη Παπανικολάου και Δέσποινα Κούρτη.

2. Για την Τρίτη 27 Μαρτίου 2012, στις 21:00
Σε συνεργασία με την Ομάδα Αρένα, 7 διπλές προσκλήσεις για το έργο "Όνειρα" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, έργο βασισμένο επάνω στις ονειρικές σκηνές και στις σκηνές φαντασμάτων των έργων του κορυφαίου δραματουργού, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Σωτηρίου, μετάφραση Εύας Σιμάτου, Μουσική Γ. Διαμαντόπουλου με τους Ε. Σιμάτου, Λ. Βαρτάνης, Χρ. Τζιώτας, Αλ. Σωτηρίου κ.α.

3. Για την Τρίτη 27 Μαρτίου 2012, στις 21:30
Σε συνεργασία με τον συνθέτη Κώστα Δημουλέα, 7 διπλές προσκλήσεις για τη μουσική παράσταση Cold Blooded Blue, σε ποίηση Ηλία Λάγιου, Γιάννη Βαρβέρη, Γιώργου Κοροπούλη, με τους Σ. Παπαλάμπρου, Π. Μπισκίνη, Γ. Πλαγιανάκο, Π. Ράπτη, Γ. Σπανό, Δ. Βεργάδο.

4. Για την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012, στις 21:30
Σε συνεργασία με την Ομάδα Ήλιος, 5 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση "Μετρημένες Μέρες", που βασίζεται στο έργο "Οι Αριθμημένοι" του Ελίας Κανέττι, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη - Βάσιας Ατταριάν, με τους Γ. Αθουσάκη, Α. Βάρθη, Θ. Ίντα, Δ. Κακαβούλα κ.α.

Οι προσκλήσεις διατίθενται από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Κρατήσεις-πληροφορίες: 210 34 18 579. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα: www.mcf.gr.).
  
Αύριο Τρίτη, 27 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα θεάτρου, είθισται οι παραστάσεις να δίνονται με ελεύθερη είσοδο ή μειωμένο εισιτήριο. Καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με το θέατρο της αρεσκείας σας για να ρωτήσετε αν υπάρχει κάποια ειδική τιμή ή εκδήλωση σχετικά με τη μέρα αυτή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More