Δημοφιλείς Έλληνες και ναρκωτικά...


Απρόσμενες συμπεριφορές, εκρήξεις μπροστά στην κάμερα, ύποπτοι θάνατοι και σπάνια κάποιες συλλήψεις... Γεγονότα που αρκούν για να ρίξουν σκιές στη λαμπερή κατά τ’άλλα ελληνική show biz και να συντηρούν τον μύθο ή την πραγματικότητα για κάποιους άλλους, ότι τα
ναρκωτικά συνδέονται μαζί της. Τις τελευταίες ημέρες, το πανελλήνιο δείχνει να σοκάρεται με την αποκάλυψη ότι γνωστός παρουσιαστής φαίνεται να είναι μπλεγμένος με παράνομες ουσίες. Για κάποιους άλλους, αυτό θεωρείται υποκρισία. 

από τον Κώστα Μανιάτη

Στην Αγγλία, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων έχουν συχνά πυκνά φωτογραφίες των stars να κάνουν χρήση, οι ίδιοι πολλές φορές για να προβληθούν το παραδέχονται, σαν να πρόκειται για κάτι συνηθισμένο. Στην Ελλάδα όμως υπάρχει “ομερτά” γύρω από αυτό το θέμα. Σπάνια κάποιος εγχώριος σταρ παραδέχτηκε κάτι τέτοιο και όσοι το έπραξαν, αναγκάστηκαν αφού πρώτα συνελήφησαν και διασύρθηκαν από τα Μ.Μ.Ε.
Ποιοι όμως παραδέχτηκαν δημοσίως ότι για κάποιο διάστημα ήταν χρήστες ναρκωτικών ουσιών; Είτε ότι  απλά δοκίμασαν, είτε ότι εθίστηκαν ή ακόμα και ότι έφτασαν ένα βήμα πριν τον θάνατο; Λίγοι και αξίζει να θυμηθούμε κάποιες από αυτές τις σπάνιες εξομολογήσεις.

Τον Νοέμβριο του 2009, αρχίζει να κυκλοφορεί η φήμη ότι ένας γνωστός τραγουδιστής συνελήφθη από τις αρχές με ποσότητα κοκαΐνης. Σύντομα έγινε είδηση και πολύ γρήγορα αποκαλύφθηκε το όνομα του πρωταγωνιστή. Ήταν ο Μανώλης Λιδάκης. Ο δημοφιλής τραγουδιστής, συνελήφθη λίγο έξω από το Κάστρο Βοιωτίας, μετά από έλεγχο στο αυτοκίνητό του, όπου εντοπίστηκαν 2,1 γραμμάρια κοκαΐνης, 26 γραμμάρια χασίς και 59 ηρεμιστικά χάπια Xanax, τα οποία χορηγούνται μόνο με «κόκκινη συνταγή», την οποία όμως δεν διέθετε ο ίδιος.
Σε μια σπάνια συνέντευξη για τα ελληνικά δεδομένα, ο Μανώλης Λιδάκης εξομολογήθηκε στην εκπομπή της Έλενας Ακρίτα τι ακριβώς συνέβη. Παραδέχτηκε ότι έκανε χρήση και μίλησε για προσωπικά προβλήματα που τον λύγισαν, όπως τον θάνατο της μητέρας του και την κατάθλιψη. “Έπρεπε να γίνει αυτό. Έπρεπε να γίνει γιατί… χρειάζεται να έρθει κάτι για να μας βάλει στη θέση μας και να μας υπενθυμίσει ότι υποχρεούμαστε να αγαπάμε τον εαυτό μας. Έγινε για το καλό μου”, δήλωσε ενώπιον των τηλεθεατών, σχολιάζοντας την σύλληψή του. “Δεν ξέρω τι συνέχεια θα είχε αυτή η ιστορία, εάν δεν γινόταν αυτό το οποίο με φρέναρε”.

Ένα χρόνο πριν, αρχίζει να κυκλοφορεί μία αντίστοιχη φήμη, για ένα πρόσωπο της τηλεόρασης αυτή τη φορά. Στα τηλεοπτικά παράθυρα, στις εφημερίδες, στα sites, ακόμα δεν αποκαλύπτουν το όνομά του, αλλά τον “φωτογραφίζουν”. Ήταν ο Ερρίκος Πετιλόν, βασικός συνεργάτης εκείνη την περίοδο της Χριστίνας Λαμπίρη και της εκπομπής “Σούπερ Σταρ”. Σύμφωνα με δημοσίευμα της περιόδου, ο Πετιλόν πιάστηκε επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς στην Ομόνοια, λίγα λεπτά αφότου είχε αγοράσει μικροποσότητα ηρωίνης και κοκαΐνης για προσωπική χρήση. Η συνεργασία του με την εκπομπή πάγωσε για ένα διάστημα, ενώ τα λόγια που είπε στους αστυνομικούς κατά την σύλληψή του, έκαναν τον γύρο του ίντερνετ. “Είμαι άρρωστος ρε παιδιά. Είμαι χρήστης”, τους είχε πει χωρίς να προβάλλει καμία αντίσταση κατά τη σύλληψή του. “Τα είχα κόψει για επτά οκτώ χρόνια, αλλά τον τελευταίο καιρό τα ξανάρχισα”.
Η επιστροφή του στην τηλεόραση συνδυάστηκε από μία μίνι εξομολόγηση στην εκπομπή, ενώ μίλησε ανοικτά και σε άλλα μέσα, όπως στο περιοδικό DownTown. “Εγώ ορκιζόμουν, εδώ και χρόνια, ότι δεν έχω καμία σχέση με όλα αυτά. Αισθανόμουν ότι έκανα τον κύκλο μου με αυτά τα πράγματα και πως είχα τελειώσει με οτιδήποτε τέτοιο. Για άλλη μία φορά, όμως, κατάλαβα πόσο προσεκτικός πρέπει να είσαι”, δήλωσε στο περιοδικό, ενώ στη συνέχεια μίλησε και για την ψυχολογική του κατάσταση μετά από την περιπέτειά του. ”Την πρώτη μέρα έκλαιγα ολημερίς, τη δεύτερη και την τρίτη μέρα λιγότερο. Η σύλληψη είχε και τα καλά της, γιατί μου έβαλε φρένο σε αυτό που ζούσα επί ενάμιση μήνα. Ευτυχώς δεν είχα χωθεί βαθιά”.

Η τραγική ιστορία του Νίκου Σεργιανόπουλου, είναι λίγο ως πολύ, γνωστή. Ο εθισμός του στο αλκοόλ, στα ναρκωτικά και η δολοφονία του, συντάραξε τότε την κοινή γνώμη. Ο άτυχος ηθοποιός, ήταν και εκείνος ένας από τους λίγους διάσημους που δεν δίστασαν να παραδεχτούν δημόσια την εξάρτιση τους από διάφορες ουσίες. Ήδη από το 2006, σε συνέντευξή του στην Εspresso, είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων :  “με το αλκοόλ φοβήθηκα τον εαυτό μου”. Όμως το ποτό, δεν ήταν και η μόνη εξάρτησή του.
Δύο χρόνια αργότερα, όταν και συνελήφθη με ποσότητα κοκαΐνης, είδε το όνομά του στα πρωτοσέλιδα σχεδόν όλων των εφημερίδων. Για να βάλει ένα τέλος σε όσα ακούγονταν, αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά, στην εκπομπή της Έλενας Κατρίτση. “Με ενόχλησε φυσικά γιατί έγινε όλος αυτός ο ντόρος, ο οποίος ως ντόρος... ο κόσµος αν δεν ξέρει τις λεπτοµέρειες και επειδή του έχουν βάλει στο µυαλό την ιδέα µε τη χρήση των ναρκωτικών σαν να είναι
κακούργηµα”, δήλωσε. “Είναι κακούργηµα, σαν να έχεις κάνει φόνο δηλαδή, τόσο κακό  το έχουν στο µυαλό τους που δεν µπορούσα να αντιδράσω, ναι, δεν µπορούσα να αντιδράσω εγώ εκείνη την περίοδο. (...) Όταν κάνω εγώ χρήση µίας ουσίας τον µόνο που βλάπτω, 
είναι τον εαυτό µου, αν τον βλάπτω και αν θέλω να τον βλάψω γούστο µου και καπέλο
µου. Θα µε βάλεις φυλακή για αυτό”;
Λίγους μήνες αργότερα, ο δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του και στην δίκη που ακολούθησε οι αποκαλύψεις για την προσωπική του ζωή, ήταν πραγματικά συνταρακτικές.

Το 2006, κατά τη διάρκεια της εκπομπής “το Κουτί της Πανδώρας” με θέμα την κοκαΐνη, ένας σημερινός βουλευτής είχε σοκάρει με την παραδοχή του ότι είχε δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα. Ο Γρηγόρης Ψαριανός, εξομολογήθηκε ότι υπήρξε χρήστης ναρκωτικών ουσιών, χωρίς ωστόσο να αισθανθεί ποτέ εξαρτημένος, όπως είπε. Στην ερώτηση της δημοσιογράφου, “γιατί δοκίμασες κοκαϊνη”, η απάντησή του ήταν αποστομωτική. “Όπως δοκιμάζουμε μπύρα, όπως δοκιμάζουμε τσάι, όπως δοκίμασα μπάμιες που δεν μ’αρέσουν καθόλου”, δήλωσε ο βουλευτής. Στο ίδιο ύφος και απάντησή του, όταν ρωτήθηκε αν είχε δοκιμάσει και ηρωίνη. “Πως δεν δοκίμασα... Ξέρω περίπου τι είναι το καθένα. Δοκίμασα γιατί ήθελα να ξέρω για τι πράγμα μιλάω, δεν ήμουν όμως ποτέ εξαρτημένο άτομο από ουσίες τέτοιου τύπου, αλλά πέρασα διαστήματα με καθημερινή χρήση, για κάποιο καιρό, δυο μήνες, τρεις μήνες. Σε μερικά πράγματα ίσως να ήταν και παραπάνω από χρόνο, μέρα παρά μέρα, “ας κάνουμε ένα τσιγάρο” ας πούμε. Αλλά για μένα όλα αυτά τα πράγματα είναι καταστροφικά έτσι κ αλλιώς”.


Σε πρόσφατη συνέντευξή του, άλλος ένας γνωστός τραγουδιστής παραδέχτηκε ότι έχει κάνει χρήση παράνομης ουσίας, “τσιγαράκι”, όπως το αποκάλεσε ο ίδιος. Ο Γιώργος Μαργαρίτης, σε συνέντευξή του στο περιοδικό “Εγω”, δήλωσε χαρακτηριστικά : «Έκανα... τσιγαράκι. Αυτά τα έχω περάσει. Εδώ και δέκα χρόνια, όμως, τα πέταξα όλα. Όλα είναι στο μυαλό. Το τσιγάρο και το ποτό με έπιασαν και μένα "κότσο", όπως τόσους άλλους».
Στην ίδια συνέντευξη παραδέχτηκε ότι ήταν και ένα βήμα πριν τον αλκοολισμό : «Πως δεν έφτασα... Έπινα ένα μπουκάλι πότο για να βγω στη πίστα να τραγουδήσω. Σιγά σιγά, το μείωσα μόνος μου»

Αρκετοί
από τους ανθρώπους που βρίσκονται μπροστά από τα φώτα, έχουν δώσει διάφορες ερμηνείες για την αιτία του εθισμού τους. Άλλοι μιλούν για την πίεση και το άγχος που προκαλεί η δουλειά τους, οι προσδοκίες του κόσμου, το αδηφάγο τέρας της δημοσιότητας.  Άλλοι έχουν μιλήσει απλά για αδυναμία, για μία κακή στιγμή που τους έριξε στις ουσίες. Το σίγουρο πάντως είναι, ότι από την γέννησή της η σόουμπιζ - και δεν μιλάμε φυσικά μόνο για την Ελλάδα, αλλά κυρίως για το εξωτερικό – συνδέθηκε με τον σκοτεινό κόσμο των ουσιών. Όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν, αυτό συνέβη κυρίως για ένα λόγο : θεωρήθηκαν από τους ντίλερς ως οι καλύτεροι διαφημιστές, χωρίς φυσικά να το θέλουν ή ακόμα χειρότερα να το γνωρίζουν. "Εύκολα θύματα" με πολλά χρήματα! 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More