Σάλος στη Μεγάλη Βρετανία για τα… «ραντεβού» του πρωθυπουργού Κάμερον! (video)


250.000 λίρες για ένα δείπνο με τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και όχι για να κάνεις socializing ή
κουτσομπολιό, αλλά για να προωθήσεις θέματα της επιχείρησής σου… Καλό δεν ακούγεται; Εξαιρετικό, ναι, αλλά δεν είναι ούτε τίμιο, ούτε ηθικό! Πώς έχει όμως η ιστορία που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων;
Δημοσιογράφοι της Sunday Times εμφανίσθηκαν ως επενδυτές σε έναν από τους ταμίες των Συντηριτικών, Πίτερ Κράντας. Είχαν μαζί τους και κρυφή κάμερα και κατέγραψαν τη συνομιλία. Ο Κράντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, τους είπε πως ανάλογα το ύψος της δωρεάς που θα κάνουν στο κόμμα, θα έχουν και τις διευκολύνσεις τους… Στην κατηγορία Premier League, που τιμάται στις 250.000 λίρες, θα μπορούσαν να γευματίσουν με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και να έχουν επαφές με τον Υπουργό Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν!

Μετά τη δημοσιοποίηση της ιστορίας ο Κράντας παραιτήθηκε (εξωφρενικό για το εδώ πολιτικό σύστημα) ενώ δήλωσε πως «λυπούμαι βαθύτατα για τη λανθασμένη εντύπωση που προκάλεσαν οι κομπασμοί μου κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης. Προφανώς δεν τίθεται θέμα για την ύπαρξη χορηγών ικανών να επηρεάσουν την πολιτική ή να έχουν αδικαιολόγητα πρόσβαση σε πολιτικούς. Για να σκορπίσω κάθε αμφιβολία, δυστυχώς αποφάσισα να υποβάλω την παραίτησή μου, κάτι που έχει άμεση ισχύ».

Πίσω από την όλη «επιχείρηση-αποκάλυψης» βρίσκεται ο Μάρκ Ανταμς, υποστηρικτής του Εργατικού Κόμματος και λομπίστας, μέλος της ομάδας πίεσης συμφερόντων η οποία παρακίνησε το ρεπορτάζ των Sunday Times με την κρυφή κάμερα. Αργότερα ο ίδιος ειδοποίησε την αστυνομία.

«Η εφημερίδα συγκρότησε μία ομάδα που εμφανίστηκε σαν μια εταιρεία που ήθελε να κάνει μια χορηγία στους Συντηρητικούς με αντάλλαγμα ένα στέλεχός της να μιλήσει απευθείας με τον πρωθυπουργό. Ο Κράντας ξεκαθάρισε στη συνάντηση ότι οι τεχνικές χρηματοδότησης τις οποίες πρότεινε στην ομάδα των Sunday Times είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν» δήλωσε ο Ανταμς.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός Πρωθυπουργός, θέλησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις λέγοντας πως «θα διεξαχθεί έρευνα για τις χορηγίες ιδιωτών στο κόμμα». Αρνήθηκε ωστόσο να αποκαλύψει ποιους ιδιώτες καλεί σε δείπνο στην κατοικία του, στη Ντάουνινγκ Στριτ 10, ισχυριζόμενος ότι «αυτές οι πληροφορίες είναι προσωπικές».
Η αντιπολίτευση, το Εργατικό Κόμμα, βγήκε στην αντεπίθεση και ζητά να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα, αλλά και να αποκαλυφθούν τα ονόματα των ιδιωτών καλεσμένων στα πρωθυπουργικά δείπνα και να δώσει επισήμως εξηγήσεις ο Κάμερον μιλώντας στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Στην Ελλάδα πάντως, με τέτοιες αποκαλύψεις, δεν ανοίγει μύτη… «Όταν εμείς τα κάναμε αυτά, στην Ευρώπη τρώγανε βελανίδια», βλέπεις!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More