Μήπως ήρθε η ώρα η Madonna να “βγει” στη σύνταξη;


Το σωτήριο έτος 1958 γεννιέται η Madonna Louise Ciccone και η μουσική βιομηχανία αποκτάει ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της. Από το 1982, χρονιά που ακούστηκε το πρώτο της single, έως και σήμερα η Madonna έχει
κάνει τα πάντα. Παντρεύτηκε, χώρισε, απέκτησε παιδιά, σκηνοθέτησε, έμπλεξε με “κακές” παρέες, δοκιμάστηκε στην ηθοποιία, σόκαρε με την εμφάνιση και τις δηλώσεις της αλλά πάνω από όλα μας πρόσφερε πολλές μελωδίες.



από τη Μάρθα Παπαδημητρίου

Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το νέο άλμπουμ της Madonna (που έχει τίτλο “MDNA”) και οι κριτικές είναι από μέτριες έως κακές. Και αυτό μας έβαλε να σκεφτούμε πως διαμορφώθηκε η μουσική πορεία της Madonna από τη δεκαετία του ’80 μέχρι τις μέρες μας και τι μπορεί να πήγε τόσο λάθος με την καριέρα της. Τι μας κάνει να πιστεύουμε πως η Madonna θα είναι η βασίλισσα της ποπ, μέχρι να αφήσει τον μάταιο τούτο κόσμο;

Πρώτο μας λάθος ήταν η πεποίθηση μας πως η Madonna θα έχει πάντα στο ενεργητικό της, τις πιο μοναδικές “τραγουδάρες”. Κοινώς οι εποχές των “Papa dont preach”, “Like a virgin”, “Material Girl” και το προσωπικό μας αγαπημένο “Into the groove”, υπάρχουν για να μας θυμίζουν τι ωραία περνούσαμε στα παιδικά πάρτι.

Δεύτερο ατόπημα ήταν το γεγονός πως στη δεκαετία του ’90 η Madonna “κέρδισε” όλο και περισσότερους θαυμαστές με τις μουσικές. Ποιος θα ξεχάσει το άλμπουμ “Erotica”, που κυκλοφόρησε το 1992 και προκάλεσε αντιδράσεις με τον αισθησιασμό του. Και ποιος μπορεί να ξεχάσει εύκολα τις μελωδίες από τα singleErotica”, “Deeper and deeper”, “Secret”, “Bedtime story”, “Frozen” και “Human Nature”, που κυριάρχησαν τα 90s.



Όμως, η Madonna του 2012 δεν έχει καμία – μα καμία - σχέση με αυτό που αρκετοί έχουμε ακόμα στο μυαλό μας. Μπορεί για την ηλικία της να έχει κορμάρα και να χορεύει με ρυθμό που θα ζήλευαν και οι περισσότεροι clubbers, αλλά κακά τα ψέματα έχει μεγαλώσει…

Αλλά εκτός από το φιδίσιο κορμί και το πορσελάνινο δέρμα πρέπει να δούμε και τι έχει να προσφέρει στο music industry. Και αλήθεια είναι πως το τελευταίο της άλμπουμ δε προσφέρει σχεδόν τίποτα.
Και το κερασάκι στην τούρτα; Μια περιοδεία για την οποία θα τσεπώσει πολλά εκατομμύρια δολάρια… Κοινώς αρπαχτή.
Μήπως η Madonna κάνει μουσικές απλά για να μην την ξεχνάει η βιομηχανία του θεάματος; Μήπως θέλει μέσα από τα τραγούδια της να δείξει ακόμα πιο νέα και cool; Ή απλώς δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει και τραγουδάει ότι της “πασάρουν”;

Ότι κι αν ισχύει εμείς οφείλουμε να δηλώσουμε  απογοητευμένοι με αυτά που ακούμε και βλέπουμε… Αν είστε και εσείς “αγανακτισμένοι” με την Madonna ίσως το παρακάτω τραγούδι να σας βάλει στο ρυθμό.  

1 σχόλια:

1. Οι κριτικές για το MDNA μέτριες εώς κακές; Όλοι οι σοβαροί κριτικοί των μεγαλύτερων media ανά τον κόσμο της έπλεξαν εγκώμια, διάβασε και καμιά κριτική πριν γράψεις το αρθράκι, μην πετάς μπούρδες 2. Η Μαντόνα δεν είναι η βασίλισσα της ποπ. Είναι η βασίλισσα της μουσικής διότι σύμφωνα με το Guiness είναι η πιο επιτυχημένη τραγουδίστρια όλων των εποχών. Τον τίτλο της δεν θα τον χάσει ποτέ διότι μεσουράνησε σε εποχές που οι δίσκοι έκαναν τρελές πωλήσεις. Σήμερα έχει σβήσει η δισκογραφία οπότε δεν θα υπάρξει ποτέ κάποιο φαινόμενο της pop που να περάσει τις πωλήσεις της ή την επιτυχία της 3. Έχει στην κατοχή της τις 2 πιο sold out περιοδείες όλων των εποχών. Και οι 2 έγιναν μέσα στη δεκαετία 2000-2010. Άρα εφόσον κάνει μεγαλύτερη επιτυχία στα live σήμερα απ'ότι παλιά για ποιο λόγο να αποσυρθεί; 4. Ο δίσκος της είναι στο #1 των πωλήσεων όλων των χωρών του πλανήτη αυτή τη στιγμή. Όλες οι νεαρές τραγουδίστριες του σήμερα που τις προωθούν και ακούγονται τόσο πολύ τα πάνε χάλια στις πωλήσεις. Με τη Μαντόνα γίνεται χαμός. Θεωρείς πως τα εκατομμύρια των ανθρώπων που την αγοράζουν και που πηγαίνουν στις περιοδείες της είναι βλάκες και εσύ είσαι έξυπνη; Μια ανίδεη είσαι. Όταν όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες-θρύλοι την έχουν ίνδαλμα και παραδέχονται αυτό που κάνει, δεν νομίζεις πως είσαι πολύ "μηδενική" για να την αξιολογήσεις; Πραγματικά εσύ που γράφεις αυτό το άρθρο τι γνωρίζεις σχετικά με την pop κουλτούρα και την mainstream μουσική, έχεις ιδέα για τα μουσικά δρώμενα α) των τελευταίων δεκαετιών και β) του σήμερα; Γι'αυτό ΕΠΙΜΕΝΩ πως έκαστος στο είδος του. Ας αφήσεις κοπέλα μου τα μουσικά δρώμενα να τα αξιολογούν άνθρωποι του χώρου που έχουν και κάποιες παραπάνω γνώσεις και μπορούν να αναλύσουν και να αποσυμβολοποιήσουν την μουσική. Περιορίσου σε άρθρα άλλου είδους ;) (Ήρθε μια δημοσιογράφος να ακυρώσει τα εκατομμύρια ανθρώπων και το μεγαλύτερο control freak της μουσικής βιομηχανίας...τραγικό lol) 5. Θεωρείς πως ένας καλλιτέχνη πρέπει να σταματήσει να παράγει έργο και τροφή για σκέψη όταν περνάει τα 50; Δεν είναι δημόσιος υπάλληλος. Καλλιτέχνης είναι και η δουλειά της είναι να προκαλεί, να σοκάρει και να δίνει τροφή για σκέψη. Δεν συνταξιοδοτείται αυτό το επάγγελμα, η δουλειά της είναι να εξελίσσεται μέχρι να πεθάνει και να προσφέρει στον κόσμο αυτό που ζητά. Αν προσωπικά χαρακτηρίζεις τους ανθρώπους ή τους καλλιτέχνες με κριτήριο την ηλικία τους και μόνο, τότε προφανώς δεν μπορείς να αντιληφθείς την ουσία. Περίμενε απ'τις 25άρες και τις 30άρες να σου προσφέρουν το θέαμα της Μαντόνα. Είναι όλες τίγκα στη πρέζα, μεθάνε στα live, παραπατάνε, κάθονται σαν αγγούρια στη σκηνή επί μισή ώρα, λένε 10 τραγουδάκια και φεύγουν. Αυτό είναι ξεπέτα. Οι 3 ώρες θεάματος υψίστης αισθητικής και πανάκριβης παράγωγης με μια αειθαλή Μαντόνα που χορεύει ασταμάτητα, προκαλεί, σοκάρει, κρατά το ενδιαφέρον των θεατών μέχρι τέλους και συνδυάζει την προώθηση κοινωνικοπολιτικών αντιδράσεων με ένα άκρως διασκεδαστικό και ψαγμένο show δεν είναι ξεπέτα. ΑΜΟΡΦΩΤΗ.

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More