Όταν ο μπακαλιάρος έδωσε ραντεβού με τη σκορδαλιά, μετά το τέλος της παρέλασης!

Σήμερα, 25η Μαρτίου σετ με την Εθνική γιορτή πάει και ο Μπακαλιάρος Σκορδαλιά. Σου αρέσει δεν σου αρέσει, φας δεν φας, θα τον μυρίσεις στην ατμόσφαιρα. Δεν μπορεί να κρυφτεί αυτό το φαγητό. Θα σε περιβάλλει με την «αύρα» του για ώρες πολλές. 


Και έτσι κάπως γεννάται το ερώτημα «πώς
καθιερώθηκε ο μπακαλιάρος σκορδαλιά σαν σήμα κατατεθέν της 25ης Μαρτίου;»


από την Τζο Αν Χείλαρη 

Η εξήγηση για μια ακόμα φορά βρίσκεται κρυμμένη στα σπλάχνα της θρησκευτικής μας παράδοσης. Κατά τη διάρκεια της νηστείας της Σαρακοστής, η Εκκλησία επιτρέπει μόνο δύο φορές την κατανάλωση ψαριού και αυτές είναι η μέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (25η Μαρτίου) και την Κυριακή των Βαΐων. 

Το ψάρι εκτός από τα νησιά μας, δεν ήταν εύκολο να βρεθεί, οπότε ο παστός μπακαλιάρος ήταν η εύκολη και οικονομική λύση μιας δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα στη διατήρησή του. Κάπως έτσι πέρασε στη θρησκευτική παράδοση και κατα συνέπεια έγινε το εθνικό φαγητό της σημερινής μέρας. 

Εκείνοι που έκαναν τις μεγαλύτερες εξαγωγές μπακαλιάρου στην Ελλάδα ήταν οι Άγγλοι, οι οποίοι τον αντάλλασσαν με σταφίδες...τυχαίο; Δεν γνωρίζω. 

Η ιστορία του μπακαλιάρου ξεκινά με στην εποχή των Βίκινγκς και συνεχίζεται με τους Βάσκους ψαράδες, οι οποίοι ξεκίνησαν το εμπόριο του μπακαλιάρου από το Μεσαίωνα και επιδόθηκαν στο πάστωμα του για να διατηρείται στα μακρινά ταξίδια που έκαναν. Την παγκόσμια πρωτιά σε κατανάλωση μπακαλιάρου σήμερα, κατέχει η Πορτογαλία, όπου έχουν ανακαλύψει εκατοντάδες 
διαφορετικές συνταγές για να τον μαγειρεύουν. 

Τώρα θα αναρωτηθείτε εντάξει ο μπακαλιάρος! Η σκορδαλιά που αναδύει αυτό το ιδιαίτερο εσάνς του σκόρδου που δεν το αποχωρίζεσαι με τίποτα, όσες φορές και να πλύνεις τα δόντια σου, όσες τσίχλες και να μασάς για κάλυψη, πού κολλάει; Και πάλι η εξήγηση είναι απλούστατη. Σκορδαλιά και μπακαλιάρος πάνε χέρι χέρι γιατί ο μπακαλιάρος είναι πολύ αλμυρός και ανεβάζει την πίεση ενώ το σκόρδο την ρίχνει!




Εμείς ελπίζουμε να ευχαριστηθήτε το παραδοσιακό αυτό έδεσμα και προτείνουμε όσους φάνε να καθήσουν στο σπίτι τους να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν. Άλλωστε το σκόρδο βοηθάει στη χαλάρωση. Μην δοκιμάζετε τις αντοχές αυτών που δεν τρώνε...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More